Lichtrijke interbellumwoning in Brussel

Charlotte (37) en Frédéric (42) begonnen vlak voor de Corona-crisis aan de ingrijpende verbouwing van de interbellumwoning, waar ze reeds enkele jaren woonden samen met hun twee jonge kinderen Noë (8) en Jim (6). Na een bewogen jaar  ontvangt de vrouw des huizes ons met veel plezier in hun afgewerkte woning waar hun sistėm keuken een centrale rol inneemt en rust brengt in hun vernieuwde thuis.

Lichtrijke interbellumwoning in Brussel

Openheid, licht en verbinding.

Zoals zovele woningen uit die periode, bestond het gelijkvloers uit een aaneenschakeling van verschillende kamers; de keuken lag volledig achteraan en was afgesloten van de andere leefruimtes. Met de drastische verbouwing werd een open, multifunctionele leefruimte gecreëerd waarbij verschillende functies in elkaar overvloeien. De nieuwe keuken krijgt een centrale plek en verbindt de woonkamer met een nieuwe uitbouw met eet- en zithoek. De gevelhoge schuiframen van de uitbouw geven toegang naar het terras en de tuin en brengen extra veel licht tot diep in de woning. 

Omwille van de prominente positionering van het keukengedeelte, waren vormgeving en esthetiek erg belangrijke criteria.
“We waren op zoek naar een gebruiksvriendelijke leefkeuken die er vooral niet te veel als een keuken mocht uitzien”lacht Charlotte. De plek moest uitnodigend, gezellig en huiselijk zijn, maar een gezinskeuken moet natuurlijk ook praktisch en functioneel blijven. Bovendien heb je vanuit elke hoek zicht op alle ruimtes. De keuken moest voor ons ook voldoende rust uitstralen en passen bij de aansluitende leefruimtes.”

“We waren op zoek naar een gebruiksvriendelijke leefkeuken die er vooral niet te veel als een keuken mocht uitzien”

De zoektocht naar de geschikte partner.

Charlotte en Fred -zoals ze haar partner zelf noemt- houden van de Scandinavische stijl; heldere ruimtes met veel daglicht en karaktervolle meubels en materialen die niet overdadig zijn. “Daarom gingen we eerst op zoek bij ‘Ikea-hack’ bedrijven. Maar na wat research bleek dat we daar echt te weinig service kregen. Bij zo’n verbouwing komt heel wat stress kijken, dus een lokale -Belgische- betrouwbare partner bleek aangewezen.”

Na het zien van een advertentie in een magazine kwamen Charlotte en Fred bij sistėm terecht. De coronamaatregelen zorgden ervoor dat de kennismakings- en overlegmomenten via e-mail en conference calls verliepen, maar al van bij de eerste digitale ontmoeting zat het buikgevoel goed. “We waren zo opgelucht dat we na onze lange zoektocht éindelijk een partner gevonden hadden die helemaal begreep waar we naartoe wilden met onze leefkeuken, zowel op esthetisch als op functioneel vlak”  

Harmonieuze all-round plek

 “We wilden absoluut niet dat het keukeneiland een typische keukenblok met barstoeltjes zou worden.” Het eiland functioneert als een vrijstaand multifunctioneel element. De opengewerkte zijde kan decoratief worden ingevuld en zorgt ervoor dat het meubelstuk niet overdonderend overkomt bij het binnenkomen in de leefruimte. De typische keukenfuncties zoals koken en spoelen werden voorzien op het lange aanrecht. De oven kreeg een elegante plek aan de minder zichtbare zijde van het eiland. Doordat de sistėm-modules na opmeting aangepast worden aan de ruimte, is het aanrecht perfect op maat uitgevoerd in de nis, wat zorgt voor een strak gestileerd eindresultaat.

Lichtrijke interbellumwoning in Brussel
Lichtrijke interbellumwoning in Brussel

“Aanvankelijk wilden we àlle meubelstukken laag houden om de ruimte zo open mogelijk te houden. Voor ons gezin was er echter toch behoefte aan een ruime koelkast en voldoende opbergruimte. Toen sistėm voorstelde om deze te integreren in kamerhoge kolomkasten in de eetruimte, moesten we even een mentale klik maken. Nu zijn we heel erg blij met deze oplossing en hadden we het nooit anders gewild.”

De keuken werd uitgevoerd in een donkerblauw fenix laminaat, met een werkblad in carrara marmer, roestvrijstalen greepjes naar sistėm ontwerp en hoge kasten met geïntegreerde koelkast die met de muren werden mee geschilderd. Het eindresultaat belichaamt helemaal wat Charlotte en Fred voor ogen hadden: een strak vormgegeven keuken met voldoende karakter die toch rust kan brengen in het geheel van de woning.

“Nu kunnen we echt genieten en tijd nemen om te koken. Voorheen was ik nooit bij mijn geliefden als ik bezig was in de keuken in het achterkamertje. Onze nieuwe keuken is nu het kloppend hart van onze woning. We kunnen elk ons eigen ding doen en toch dicht bij elkaar blijven. Dat is echt fantastisch!”

Lichtrijke interbellumwoning in Brussel
Lichtrijke interbellumwoning in Brussel
Lichtrijke interbellumwoning in Brussel
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info