Krachtige conceptuele workspace in Gent

Humbble is een ontwerp- en adviesbureau in Gent met een focus op strategie en architectuur.
Ze zijn allesbehalve een traditioneel architectenbureau; het bedrijf is opgevat als een samenwerkingsmodel waar leading architects en designers elkaar in vraag stellen en de dialoog en onderhandeling met elkaar aangaan. Met hun atypische kantoorruimte in het historisch centrum van de stad willen ze een conceptuele plek creëeren die samenwerking en uitwisseling van ideeën moet uitlokken en stimuleren.

Krachtige conceptuele workspace in Gent

Conceptuele ontmoetingsplaats

“Van bij de oprichting van het bedrijf was er reeds het idee om een eigen fysieke kantoorruimte in te richten, waarbij we ook onze eigen identiteit als ontwerpers en denkers naar voor konden schuiven.” vertelt Wim, één van de oprichters en vennoten van het Gentse bureau.

"Ons kantoor moet vooral een conceptuele ontmoetingsplaats zijn waar expliciete uitspraken gedaan worden en samenwerkingen ontstaan. Voor de vormgeving van deze plek kozen we doelbewust voor een conceptuele aanpak waar je voelt er dat iets ‘atypisch’ en onalledaags gaande is. Het mocht een plek worden waar je je misschien niet helemaal op je plaats voelt maar waar je eerder deel uitmaakt van een groter geheel en je jezelf moet uitdagen.

Aanvankelijk was de ruimte een standaard kantoorruimte, die eigenhandig werd gestript en getransformeerd door het team.  "Alles zat weggestoken onder een vals plafond. Toen we met de afbraakwerken begonnen kwamen we tot de verrassende vaststelling dat de ruimte een robuustheid had.” De betonnen plafonds, waar de structuur van de platenbekisting nog zichtbaar is, werden helemaal blootgelegd en ook de centrale betonnen kolom werd ontdaan van alle opsmuk. Zo ontstond een open ruimte met een ruw en 'onaf' gevoel waar we met beperkte maar doordachte ingrepen een erg krachtige en conceptuele plek konden creëeren.

Ontmoetingen rond de keukentafel

Eén van die ingrepen is het afbakenen van een zone om een ‘keukenfunctie’ in onder te brengen. “We wilden dat deze zone meer zou zijn dan een louter functionele oplossing voor een praktische behoefte. Deze zone is nu onze meest belangrijke ontmoetingsruimte. Om samen te eten, samen te overleggen. “Heel vaak gaan we niet naar de vergaderzaal, ook niet met onze klanten, maar gaan we aan dit keukenblok zitten omdat we voelen dat hier een bepaalde dynamiek heerst. Het is een groot eiland waar vanalles kan gebeuren en ook de aansluitende kastenwand en de inhoud ervan blijken vaak een ‘conversation starter’ te zijn.”

Ons kantoor moet vooral een conceptuele ontmoetingsplaats zijn waar expliciete uitspraken gedaan worden en samenwerkingen ontstaan.

Wim geeft aan dat hij en zijn vennoot Philippe een klik voelden met de manier van werken van sistėm. “Vanuit onze visie als ontwerper vinden we het interessant om te zien hoe ‘designthinking’ verweven zit in het DNA van sistėm. Het is merkbaar dat het concept ontstaan is vanuit de wisselwerking tussen ‘het ontwerpen’ en ‘het produceren’, wat geleid heeft tot een concept dat echt het midden houdt tussen maatwerk en modulaire prefabricatie. We waren op zoek naar een duurzame meubeloplossing die kwalitatief en met kennis van zaken gemaakt wordt, een partner waarmee we een niet-zo-standaard vast meubelstuk zonder afgebakende functie konden realiseren, zonder te vervallen in in een ‘hypergeïndivualiseerd’ product. Wij als architect hebben een open ontwerpvraag gesteld, sistėm heeft daarop een helder, logisch en passend ruimtelijke antwoord geformuleerd.”

Een krachtig en complementair kleuren- en materialenpalet.

Het samenbrengen van uitersten om tot een krachtig resultaat te komen, is een filosofie die niet alleen in Humbble’s manier van werken aanwezig is maar ook doorvertaald wordt in het materiaal- en kleurgebruik. “Wij ondervinden vaak dat mensen schrik hebben om voor iets gewaagd en uitgesproken te gaan. Terwijl het voor ons net belangrijk is om uit de comfortzone te komen en een reactie uit te lokken, zodat er een dialoog ontstaat.” Daarom kozen we resoluut voor een beperkt maar krachtig en complementair kleuren- en materialenpalet. 

De keukenzone werd uitgevoerd in diepblauw laminaat dat voor het nodige contrast zorgt met de objecten en boeken in de kastenwand en met het oranjerode cirkelvormige gordijn in het midden van de ruimte. De verchroomde accenten in het meubilair en de verlichting contrasteren dan weer fel met het brute van de betonnen structuur. 

In zijn totaliteit voelt de plek vrij robuust en industrieel aan. Toch wilde het team erover waken dat deze plek geen bunker zou worden. De strak afgewerkte ‘keukenhoek’ zorgt voor een contrast in uitstraling en gebruik. “We ondervinden dat deze plek de nodige laagdrempeligheid heeft om een goed gesprek aan te knopen. Dat is voor ons de bevestiging dat de vormgeving en detaillering van deze hoek écht werken.” 

www.humbble.eu

Krachtige conceptuele workspace in Gent
Krachtige conceptuele workspace in Gent
Krachtige conceptuele workspace in Gent
Krachtige conceptuele workspace in Gent

fronten • laminaat · diepzeeblauw
grepen • lijn metaal · RVS
tablet • laminaat · diepzeeblauw

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info